Projecten

Benieuwd naar alle projecten?

De projectaanvragen zijn in behandeling genomen.
Na ontvangst van de aanvragen, toetsen de gemeentes Terschelling en Vlieland of de aanvragen compleet zijn en voldoen aan alle voorwaarden. Alleen aanvragen die volledig zijn en voldoen aan de voorwaarden, kunnen in behandeling worden genomen.

Klimaatfonds Terschelling Vlieland honoreert eerste projecten

November 2022

De eerste twee projecten die een financiële bijdrage ontvangen uit het Klimaatfonds Terschelling Vlieland, zijn bekend! De volgende twee aanvragen zijn gehonoreerd:

Catchy-Mini Passantenhaven Terschelling
De Stichting Passantenhaven Terschelling deed een aanvraag van € 26.769,60 voor het realiseren van een Catchy-Mini in de passantenhaven. De Catchy-Mini is een vuilvanginstallatie, die met behulp van stroming en wind afval uit het water ‘vangt’. Vissen kunnen gemakkelijk uit de vanger zwemmen, maar zowel grote micro-plastics (plastic deeltjes onder de 5 mm) als macro plastics (boven de 5 mm) blijven in de Catchy-Mini achter. Op dit moment staat er in de passantenhaven een zelfgebouwde constructie, maar die is lang zo doeltreffend en gebruiksvriendelijk niet.

Behoud Bunkermuseum Vlieland
Stichting de Noordwester op Vlieland deed een aanvraag van € 8.200 voor warmtepompen, airco’s en zonnepanelen voor de bunkers. Door daar de luchtcirculatie te verbeteren, wordt de collectie van het museum beter tegen vochtigheid beschermd. Met de inzet van zonnepanelen wordt op jaarbasis ca. 20.000 kWh opgewekt en 12.000 kg CO2-uitstoot voorkomen.

Beide initiatiefnemers feliciteren we van harte! We wensen hen heel veel succes toe met het realiseren van deze projecten.

De Stichting Klimaatfonds Terschelling Vlieland beheert alle donaties van onze passagiers die een vrijwillige donatie doen van € 0,75 per boeking. Daarbij doneert Rederij Doeksen jaarlijks de compensatie van 5.000 dienstreizen, draagt de gemeente Vlieland € 1.000 bij en de gemeente Terschelling € 3.000. Zo ontstaat een mooie pot, die tweemaal per jaar ten goede komt aan lokale verduurzamingsprojecten. Een beoordelingscommissie, bestaande uit eilanders, besluit welke aanvragen gehonoreerd worden.

Samen werken we aan het verduurzamen van Terschelling en Vlieland